Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de best mogelijke ervaring hebt bij uw bezoek aan de website. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie hierover. Klik op "Ik ga akkoord" om akkoord te gaan met het gebruik van niet-essentiële cookies
11-03-2023
In navolging van het door de projectgroep Duurzame Polder gehouden werkbezoek aan Windpark Deil heeft de de fractie van gewoon ge-DREVEN een bezoek aan windpark Nederweert georganiseerd.
Windpark Deil is gelegen in een drukke omgeving met bijbehorende omgevingsgeluiden, waardoor er volgens de fractie van gewoon ge-DREVEN mogelijk niet echt sprake was van een juiste waarneming van de impact van windmolens. Gewoon ge-DREVEN heeft daarom in aanvulling op het eerdere werkbezoek aan Windpark Deil een werkbezoek houden aan windpark Nederweert, met een bezoek aan rustoord Stokershorst.
Tijds dit bezoek hebben diverse partijen gesproken over de invloed van windturbines op de gezondheid van mens en dier.
Windmolens en je gezondheid!
Zaterdag 11 maart j.l. is op uitnodiging van gewoon ge-DREVEN een bezoek gebracht aan windmolenpark Nederweert. Aanleiding van dit werkbezoek was eigenlijk het, in de ogen van gewoon ge-DREVEN , niet juiste werkbezoek aan windmolenpark Deil wat door het Projectmanagement Duurzame Polder was georganiseerd. Het werkbezoek aan windmolenpark Deil was niet representatief genoeg voor gewoon ge-DREVEN om een zogenaamd vinkje te krijgen in het participatieproces om te komen tot een windmolen park in de polder tussen Den Bosch en Oss.
Fractievoorzitter en raadslid van gewoon ge-DREVEN, Sjef van Creij, is in zijn spaarzame vrije tijd ook mede bestuurslid van D.E.I. Duurzaam Energie Initiatief;, dit initiatief van bestuurders binnen diverse instanties/ verenigingen wil er voor zorgen dat de zorgen/ vragen van betrokken burgers om te komen tot de energietransitie zo goed als mogelijk worden meegenomen in het proces.
Wat is er besproken!
Bij aankomst heeft eigenaar van het gebied Pieter van Reeth uitleg gegeven , dat juist de gebruikelijke bezoekers van het rustgebied veel hinder ervaren van de windturbines. Zelf slaapt hij, zonder zijn gezin, 3 a 4 dagen per week buiten het “stilte”gebied, zodat hij een goede nachtrust heeft. Dat lukt hem niet daar ter plaatse.
Pieter geeft aan dat hij het ecosysteem in zijn gebied veranderd ziet. De Kraaien in het gebied zijn verdwenen, mollen zijn veel meer oppervlakkig aanwezig en de ooievaars vliegen alleen boven het gebied als de turbines stil staan. Ook meldt hij dat zijn dochter er ernstig ziek van is geworden.
Zijn project om in een stiltegebied een rustoord te creëren is in ieder geval door de komst van windmolens in duigen gevallen.
Zijn bijdragen: Stokershorst en het geluid van een windturbine in de nacht.
Uitleg proces omwonende gebied stokershorst
Francy Boes had een uitgebreid verhaal over hoe het proces van de plaatsing van windturbines heeft plaatsgevonden bij stokershorst, de omgevingsfactoren, de rol van de overheid, het bedenkelijke spel van de projectontwikkelaar. Conclusie: er is sprake van manipulatie, valse en foute publieksinformatie, omkoperij etc. Nergens staat aangegeven dat windturbines MOETEN worden toegepast. Zij is graag bereid haar verhaal voor ongeacht welk gremium of gemeenteraad te houden.
Uitleg ziekte VAD door LFG
Janny Vokkert-Stellingsma had een uitgebreid verhaal over Laag Frequent Geluid (LFG) en de ziek makende effecten ervan. Haar man heeft in zijn werkomgeving met zaag- draaibanken en freesmachines ermee te maken gehad. Aanvankelijk stonden de medici voor een raadsel. Het leek op epilepsie maar dat was het niet. Via een bijzondere weg kwamen zij in de gelegenheid om in Portugal nader onderzoek te doen. Daar werd Vibro-Accoustic Disease (VAD) geconstateerd met de constatering dat hier geen medicatie. Haar samenvatting. LFG is overal (windturbines, warmtepompen, airco’s, koelingen) en ligt op de loer. Moet je daardoor windturbines verbieden? Nee, maar wel zorgen dat windturbines niet te dicht bij woningen worden geplaatst.
Reactie omwonende Boeren
Ook de aanwezige “boeren” hadden pakkende bijdragen over hun ervaringen met de windturbines. Zo zijn er vrijwel geen medewerkers meer die onder of in de buurt van de turbines willen werken vanwege geluids- en trilling overlast. Een paard dat de schuur niet in wil als de wieken draaien. Ik durf mijn afnemers niet te vertellen dat er “vuiligheid” (PFAS) van de windmolens van de windmolens op mijn bessen valt. Zonder goede slaapmiddelen heb ik geen nachtrust.
Er is in het programma Zembla ook aandacht geweest voor de situatie in Nederweert. De uitzending is terug te zien via Geluidsoverlast door windmolens: dit is wat Zembla erover ontdekte - Zembla - BNNVARA.
Ondervindingen huisarts Engelen na plaatsing windturbines
Sylvia van Manen, huisarts te Engelen. Zij heeft nadat de windturbines in de Rietvelden zijn geplaatst meerdere mensen gezien die klachten hadden die het gevolg zijn van de windturbines. Dit heeft ertoe geleid dat zij zelf een enquête heeft gehouden onder een grote groep omwonenden. Conclusie is dat een significant aantal respondenten aangeeft last te hebben, al dan niet medisch en er ook mensen bij zijn die willen verhuizen. Ook internationaal is er inmiddels medisch aandacht voor de effecten van windturbines, zoals geluid, trillingen, slagschaduw. Alleen de overheid is vooralsnog doof voor de medische notaties.
Conclusie van het bezoek!
De informatie door partijen aangereikt geven een doembeeld over de gevolgen van plaatsing van een windturbine. De windturbines geven een brom geluid wat met name in de nacht opvalt. Als je nu al niet tegen de brom van een airco-installatie kan, dan is de windturbine helemaal een verschrikking. De afstand van bewoning dient meer te zijn dan wat nu als veilig wordt bestempeld. 2 km zoals gepland in Oss is voor sommige al teveel, laat staan 1 km. Wij van gewoon ge-DREVEN waarschuwen hier als lang voor, maar geluisterd wordt er niet. Bij asbest duurde het ook 20 jaar voordat ze de gevolgen ervan zagen, laten we hopen dat het nu met de windturbines niet de geschiedenis wordt herhaald.